Buitenzonwering

Buitenzonwering

Deze zonwering is onder te verdelen in diverse zonweringsproducten zoals, rolluiken, ritzscreens, zonneschermen, uitvlaschermen en terrasoverkappingen.

Zonwering tegen oververhitting van jouw woning

Indien jij in het bezit bent van zonwering zoals een zonnescherm of ritzscreen hoeven we je vast niet meer te overtuigen van de vele voordelen. Zo zul jij het waarschijnlijk 's zomers koel houden in huis of geniet je van de schaduw op je terras. Maar wist je dat de rol van dynamische zonwering de komende jaren steeds belangrijker wordt in de strijd tegen oververhitting van jouw woning.

Ontwikkeling in bouwen

De ontwikkelingen in de manier van bouwen volgen elkaar in rap tempo op. Op deze manier worden nieuwbouwwoningen steeds degelijker gebouwd en worden mensen gestimuleerd hun bestaande woningen te verbeteren. Denk hierbij aan het isoleren van vloeren of spouwmuren, het vervangen van glas en het renoveren van daken. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een verbeterde isolatie van je woning en zullen op termijn een kostenbesparing opleveren. Daarnaast wordt het belang van daglicht steeds meer op waarde geschat en kiest men bij de bouw van nieuwbouwhuizen veelal voor grote raampartijen. Bovenstaande ontwikkelingen zorgen echter in combinatie met het veranderende klimaat voor een enorm risico op oververhitting van je woning. Hoe dit komt en hoe zonwering hier de oplossing kan zijn lees je hieronder.

Zonder zonwering raken woningen oververhit

De oververhitting van woningen en gebouwen komt voort uit een drietal ontwikkelingen. Met de verandering van het klimaat ben je waarschijnlijk al bekend, de overige 2 ontwikkelingen willen we graag met je doornemen.

Grote raampartijen zonder zonwering

Directe straling van de zon treedt je huis voornamelijk binnen via transparante componenten zoals je ramen. Zodra deze straling in aanraking komt met materie zoals je vloer, muren en meubels wordt er warmte gegenereerd. Nu de raampartijen van woningen steeds groter worden is het voor de zonnestraling gemakkelijker om het huis binnen te treden en zal er dus meer warmte gegenereerd worden. Een goed voorbeeld hiervan vind je 's zomers in je auto. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius kan de temperatuur in een afgesloten auto binnen een uur verdubbelen tot 48 graden Celsius. Zorgt glas er dan helemaal niet voor de dat een deel van de zonnestralen geweerd worden? Jawel, de G-waarde van glas geeft aan hoeveel procent van de zonnestralen worden doorgelaten. Bij dubbelglas ligt dit percentage rond de 76%.

Geïsoleerde vloeren en gevel

De verbeterde isolatie van gevel, vloeren en daken zorgt er voor dat je de kou 's winters gemakkelijker buiten huis kunt houden. Een mooie ontwikkeling die er voor zorgt dat je op termijn kunt besparen op je stookkosten. De keerzijde van een verbeterde isolatie is echter dat de warmte die 's zomers in de woning wordt gegenereerd ook moeilijker het huis kan verlaten. Het zou zonde zijn als je de besparingen op stookkosten in de zomermaanden kwijtraakt aan energie voor het koelen van je woning. Nu je weet hoe de combinatie van het veranderende klimaat, het bouwen met grote raampartijen en de toename van isolatie zorgt voor een enorme risico op oververhitting van je woning gaan we kijken hoe zonwering hier de oplossing voor kan zijn.

Zonwering tegen oververhitting

Zonwering kan een belangrijke rol spelen om de toetreding van zonnestralen door de ramen te verminderen. Eerder vertelde we je dat de G-waarde van dubbelglas rond de 0,76 ligt, wat betekent dat 76% van de zonnestralen worden doorgelaten. Met de toepassing van zonwering zoals een ritzscreen kan deze waarde terug worden gebracht naar 8-16%. Dit betekent dat je de instraling van zonlicht enorm kunt verminderen!

Dynamische zonwering

Dynamische zonwering is zonwering die men handmatig of elektrisch kan bedienen. Dit betekent dat deze zonwering geopend en gesloten kan worden door de gebruiker of wordt aangestuurd door een programma . In de zomermaanden wil men overdag de hitte zoveel mogelijk buiten de woning houden. ’s Avonds is het echter belangrijk dat de opgebouwde warmte zo goed mogelijk het huis weer kan verlaten. Voorbeelden van dynamische zonwering zijn ritzscreens, zonneschermen, rolluiken etc. 

Waarom géén statische zonwering? 

Bij de toepassing van statische zonwering zoals statische lamellen, een overstek of zonwerend glas heeft men niet de mogelijk om te variëren met de instraling van de zon. Dit betekent dat het 's avonds in de zomermaanden lastiger is om de warmte die ontstaan is in de woning kwijt te raken via de ramen. Bovendien is het met statische zonwering niet mogelijk om in de wintermaanden te profiteren van de welkome zonnestraling. Je weet nu waarom het belangrijk is om dynamische zonwering zoals ritzscreens, rolluiken en zonneschermen te gebruiken in de strijd tegen de oververhitting van je woning. Tot slot laten we je zien hoe een screendoek hier een hoofdrol in vertolkt.

De waarden van screendoek

Het screendoek is de drijvende kracht achter jouw ritzscreen. De zonwerende eigenschappen van het doek zorgen er namelijk voor dat een groot deel van de invallende zonnestraling geweerd wordt. Een screendoek kent de volgende doekwaarden:

  • Reflectiewaarde (dit % zonlicht wordt gereflecteerd)

  • Absorptiewaarde (dit % zonlicht wordt geabsorbeerd)

  • Transmissiewaarde (dit % zonlicht wordt doorgelaten) Reflectiewaarde De reflectiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat gereflecteerd wordt. Screendoeken met een lichte kleur hebben doorgaans een hoge reflectiewaarde. Absorptiewaarde De absorptiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat geabsorbeerd wordt door het doek. Een deel van de geabsorbeerde warmte wordt ook weer uitgestraald door het doek. Doeken met donkere kleuren hebben vaak een hoge absorptiewaarde. Zonwering met een donker doek werkt dus effectief aan de buitenzijde van je ramen. Wanneer je zonwering met donkere doeken aan de binnenzijde van je ramen plaatst loop je het risico dat deze veel warmte absorberen (en weer uitstralen) binnen in je woning. Transmissiewaarde De transmissiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat doorgelaten wordt. Hoe hoger de transmissiewaarde, des te meer licht en warmte uw woning bereiken. Screendoeken met een lage transmissiewaarde zijn daarom het meest effectief in het weren van de zon. 

Zonwering voor tuin & terras

Je tuin en terras zijn bij uitstek de plekken waar jij gedurende het voorjaar en de zomer de meeste tijd door brengt. Met onze zonwering proberen we het comfort op jouw terras zo groot mogelijk te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat je vaker en intenser kunt genieten van het leven in jouw tuin.

Even uit de zon

De eerste zonnestralen van het jaar ontvangen we met open armen. Al vinden we het in de zomer ook prettig als we de zonnestralen even kunnen mijden. De felle zon zorgt ervoor dat de temperatuur op je terras enorm oploopt. Om te voorkomen dat het in jouw tuin of op jouw terras te heet wordt kun je gemakkelijk voor wat extra schaduw zorgen.

Met zonneschermen controleer je de temperatuur

Met zonneschermen bepaal jij de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur op jouw terras. Ideaal als jij op een zonnige dag ook het liefst de hele dag buiten bent. Bedenk wat je allemaal kunt doen op een warme dag. Lekker barbecueën met vrienden of in alle rust een boek lezen. Zonneschermen zorgen dat je even uit de felle zon kunt.

Zonneschermen tegen UV-straling

Zonneschermen zijn een zeer doeltreffende vorm van zonwering in de bescherming tegen schadelijke ultraviolette straling op jouw terras. Het zonwerende doek van het zonnescherm blokkeert gemiddeld tussen de 90- en 99% van de UV-straling. Daarnaast kun jij met zonneschermen gemakkelijk de temperatuur op jouw terras reguleren.

Mogelijkheden genoeg

De manier waarop je met zonwering schaduw aan kunt brengen op je terras is afhankelijk van je budget, smaak en het gebruikersdoel. Zonneschermen zijn een krachtig middel om je terras van schaduw te voorzien, wil je echter ook bij een regenbui op je terras blijven zitten dan zijn terrasoverkappingen in combinatie met verandazonwering een goede optie. Kies je voor een lamellendak? Dan heb je naast de nodige schaduw een echt kunstwerk in je tuin!

Handmatig of elektrisch

Handmatig of elektrisch bedienbaar met motoren van o.a. Somfy. Zonwering met een doek in effen of streeppatroon in de kleuren die jij mooi vindt. Dat geldt ook voor de omkasting. Loop gerust onze winkel binnen waar we alle zonwering kunnen demonstreren.

Ritzscreen, rolluik, zonnescherm, uitvalscherm, markies óf terrasoverkapping?

Buitenzonwering is onder te verdelen in diverse zonweringsproducten zoals, rolluiken, ritzscreens, zonneschermen, uitvlaschermen en terrasoverkappingen.

Zonwering tegen oververhitting van jouw woning

Indien jij in het bezit bent van zonwering zoals een zonnescherm of ritzscreen hoeven we je vast niet meer te overtuigen van de vele voordelen. Zo zul jij het waarschijnlijk 's zomers koel houden in huis of geniet je van de schaduw op je terras. Maar wist je dat de rol van dynamische zonwering de komende jaren steeds belangrijker wordt in de strijd tegen oververhitting van jouw woning.

Ontwikkeling in bouwen

De ontwikkelingen in de manier van bouwen volgen elkaar in rap tempo op. Op deze manier worden nieuwbouwwoningen steeds degelijker gebouwd en worden mensen gestimuleerd hun bestaande woningen te verbeteren. Denk hierbij aan het isoleren van vloeren of spouwmuren, het vervangen van glas en het renoveren van daken. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een verbeterde isolatie van je woning en zullen op termijn een kostenbesparing opleveren. Daarnaast wordt het belang van daglicht steeds meer op waarde geschat en kiest men bij de bouw van nieuwbouwhuizen veelal voor grote raampartijen. Bovenstaande ontwikkelingen zorgen echter in combinatie met het veranderende klimaat voor een enorm risico op oververhitting van je woning. Hoe dit komt en hoe zonwering hier de oplossing kan zijn lees je hieronder.

Zonder zonwering raken woningen oververhit

De oververhitting van woningen en gebouwen komt voort uit een drietal ontwikkelingen. Met de verandering van het klimaat ben je waarschijnlijk al bekend, de overige 2 ontwikkelingen willen we graag met je doornemen.

Grote raampartijen zonder zonwering

Directe straling van de zon treedt je huis voornamelijk binnen via transparante componenten zoals je ramen. Zodra deze straling in aanraking komt met materie zoals je vloer, muren en meubels wordt er warmte gegenereerd. Nu de raampartijen van woningen steeds groter worden is het voor de zonnestraling gemakkelijker om het huis binnen te treden en zal er dus meer warmte gegenereerd worden. Een goed voorbeeld hiervan vind je 's zomers in je auto. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius kan de temperatuur in een afgesloten auto binnen een uur verdubbelen tot 48 graden Celsius. Zorgt glas er dan helemaal niet voor de dat een deel van de zonnestralen geweerd worden? Jawel, de G-waarde van glas geeft aan hoeveel procent van de zonnestralen worden doorgelaten. Bij dubbelglas ligt dit percentage rond de 76%.

Geïsoleerde vloeren en gevel

De verbeterde isolatie van gevel, vloeren en daken zorgt er voor dat je de kou 's winters gemakkelijker buiten huis kunt houden. Een mooie ontwikkeling die er voor zorgt dat je op termijn kunt besparen op je stookkosten. De keerzijde van een verbeterde isolatie is echter dat de warmte die 's zomers in de woning wordt gegenereerd ook moeilijker het huis kan verlaten. Het zou zonde zijn als je de besparingen op stookkosten in de zomermaanden kwijtraakt aan energie voor het koelen van je woning. Nu je weet hoe de combinatie van het veranderende klimaat, het bouwen met grote raampartijen en de toename van isolatie zorgt voor een enorme risico op oververhitting van je woning gaan we kijken hoe zonwering hier de oplossing voor kan zijn.

Zonwering tegen oververhitting

Zonwering kan een belangrijke rol spelen om de toetreding van zonnestralen door de ramen te verminderen. Eerder vertelde we je dat de G-waarde van dubbelglas rond de 0,76 ligt, wat betekent dat 76% van de zonnestralen worden doorgelaten. Met de toepassing van zonwering zoals een ritzscreen kan deze waarde terug worden gebracht naar 8-16%. Dit betekent dat je de instraling van zonlicht enorm kunt verminderen!

Dynamische zonwering

Dynamische zonwering is zonwering die men handmatig of elektrisch kan bedienen. Dit betekent dat deze zonwering geopend en gesloten kan worden door de gebruiker of wordt aangestuurd door een programma . In de zomermaanden wil men overdag de hitte zoveel mogelijk buiten de woning houden. ’s Avonds is het echter belangrijk dat de opgebouwde warmte zo goed mogelijk het huis weer kan verlaten. Voorbeelden van dynamische zonwering zijn ritzscreens, zonneschermen, rolluiken etc. 

Waarom géén statische zonwering? 

Bij de toepassing van statische zonwering zoals statische lamellen, een overstek of zonwerend glas heeft men niet de mogelijk om te variëren met de instraling van de zon. Dit betekent dat het 's avonds in de zomermaanden lastiger is om de warmte die ontstaan is in de woning kwijt te raken via de ramen. Bovendien is het met statische zonwering niet mogelijk om in de wintermaanden te profiteren van de welkome zonnestraling. Je weet nu waarom het belangrijk is om dynamische zonwering zoals ritzscreens, rolluiken en zonneschermen te gebruiken in de strijd tegen de oververhitting van je woning. Tot slot laten we je zien hoe een screendoek hier een hoofdrol in vertolkt.

De waarden van screendoek

Het screendoek is de drijvende kracht achter jouw ritzscreen. De zonwerende eigenschappen van het doek zorgen er namelijk voor dat een groot deel van de invallende zonnestraling geweerd wordt. Een screendoek kent de volgende doekwaarden:

  • Reflectiewaarde (dit % zonlicht wordt gereflecteerd)
  • Absorptiewaarde (dit % zonlicht wordt geabsorbeerd)
  • Transmissiewaarde (dit % zonlicht wordt doorgelaten)

 

Reflectiewaarde De reflectiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat gereflecteerd wordt. Screendoeken met een lichte kleur hebben doorgaans een hoge reflectiewaarde.

Absorptiewaarde De absorptiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat geabsorbeerd wordt door het doek. Een deel van de geabsorbeerde warmte wordt ook weer uitgestraald door het doek. Doeken met donkere kleuren hebben vaak een hoge absorptiewaarde. Zonwering met een donker doek werkt dus effectief aan de buitenzijde van je ramen. Wanneer je zonwering met donkere doeken aan de binnenzijde van je ramen plaatst loop je het risico dat deze veel warmte absorberen (en weer uitstralen) binnen in je woning.

Transmissiewaarde De transmissiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat doorgelaten wordt. Hoe hoger de transmissiewaarde, des te meer licht en warmte uw woning bereiken. Screendoeken met een lage transmissiewaarde zijn daarom het meest effectief in het weren van de zon. 

Verano

Wij verkopen buitenzonwering van Verano.

Samen maken we er een droomhuis van!

1 E1686655866892

Advies

In de winkel bespreken wij de woonwensen en adviseren wij je. Indien gewenst, maken wij een vrijblijvende inmeetafspraak voor een offerte op maat.

2 E1686655873983

Offerte

Je krijgt een vrijblijvende offerte opgestuurd van ons. Wanneer je akkoord gaat met de offerte, maken wij in samenspraak een planning.

3 E1686655883883

Afspraak

Onze stoffeerders komen op de afgesproken datum en tijd langs.

Onze stoffeerders komen op de afgesproken datum en tijd langs.